Echo tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent krijg je standaard twee echo’s aangeboden, namelijk een termijnecho (deze is rond week 12) en de 20-weken-echo. Echter kan je er ook voor kiezen om rond week 6 en week 36 een echo te nemen. Al deze echo’s zijn een eigen keuze en dus niet verplicht. Echter vinden veel ouders het wel interessant om een kijkje naar binnen te nemen in de buik van de vrouw. In dit artikel vertellen we meer over een echo tijdens je zwangerschap.

Hoe werkt een echo?

Oorspronkelijk komt het mechanisme van een echo uit een ontwikkeling voor onderzeeërs. De techniek is later ook in de gezondheid toegepast en wordt tegenwoordig volop ingezet in de geboortezorg. Met een apparaat beweegt de echoscopiste over de buik van een vrouw. Dit apparaat zendt bepaalde geluidsgolven uit die worden teruggekaatst door het lichaam van de baby. Deze resultater hiervan worden omgezet in beelden die je op een scherm terug kan zien.

Waarom een echo?

Een echo kan je laten doen voor verschillende redenen. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een echo te doen uit nieuwsgierigheid, maar vaak zijn er ook nog andere redenen. Als er vermoedens zijn dat er bepaalde dingen in het lichaam van de vrouw niet in orde zijn, dan kan een echo hier meer informatie over geven. Dit zal veel angst bij de ouders weg halen. Hiernaast is een echo ook een goed hulpmiddel om de groei van het kleintje in de gaten te houden. Meestal wordt zo’n echo dus voor de zekerheid op preventies gemaakt. Afwijkingen kunnen snel worden herkend en daarom zal de zwangerschap goed verlopen.

Uiteindelijk kan je met een echo natuurlijk ook het geslacht van je babytje zien. Op deze manier wordt de voorbereiding van de bevalling een stuk makkelijker. Ga je de baby kamer roze of blauw verven? Meer informatie over echo’s tijdens je zwangerschap kan je vinden op https://geboortecentrum.nl/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *